Kwaliteit in geowebservices: cursus en workshops

03 apr 2014 Edward Mac Gillavry

Schrijf je nu in voor de cursus Kwaliteit in Geowebservices van de Geo Academie! Vanaf 25 april leer je in 10 dagen de theoretische en technische basis en doe je zelf ervaring op om geografische web-services te maken en te beheren. Daarnaast kan je je in eendaagse workshops laten bijspijkeren op het gebied van OGC-standaarden, webcartografie, SLD's of tiling. Marco Duiker en Erik Meerburg van de Geo Academie en Edward verzorgen de cursus, die natuurlijk plaatsvindt op het Geofort!

Cursuslocatie: het Geofort!
Styled Layer Descriptor in het wild.

Met alle commerciële kaartdiensten, OpenStreetMap en overheidsprogramma's als Publieke Dienstenverlening op de Kaart (PDOK) lijkt het maken en beheer van geowebservices een koud kunstje. Maar hoe publiceer je deze zo, dat je voldoet aan de OGC-standaarden en INSPIRE-richtlijnen? Maak je als organisatie een eigen Catalog Service for Web (CSW), of meld je je geowebservices direct aan bij het Nationaal Georegister (NGR)? Hoe ontwikkel je een cartografische vormgeving voor interactieve kaarten en wat is een 'tile cache' nu eigenlijk?

De Geo Academie biedt met de 10-daagse cursus Kwaliteit in geowebservices hiervoor een degelijk kompas. Zo weet je na afloop van de cursus waar de mogelijkheden en beperkingen van geowebservices liggen en wat de voor- en nadelen zijn van in eigen huis doen, zelf 'in the cloud' zetten of juist helemaal uitbesteden.

'... in a day': workshops

De cursus is zo opgezet, dat er 4 cursusdagen als zelfstandige workshops kunnen worden bijgewoond, die ieder een apart thema belichten. De eerste workshop is dus ook de start van de cursus!

25 april: OGC in a day

Na de eerste workshop ben je op de hoogte van de verschillende OGC-standaarden voor geowebservices en hun toepassingen. Natuurlijk komen de Web Map Service (WMS) en Web Feature Service (WFS) aan bod, maar ook standaarden als Sensor Observation Service (SOS), Catalog Service for Web (CSW) en Web Processing Service (WPS).

9 mei: Webcartografie in a day

In de workshop 'Webcartografie in a day' kom je alles te weten over het cartografisch vormgeven van interactieve kaarten voor het Web. Vervolgens breng je de theoretische achtergronden zoals grafische variabelen, typografie, kleurgebruik en kaarttypen zelf in praktijk aan de hand van realistische scenario's.

16 mei: SLD in a day

De Styled Layer Descriptor (SLD) standaard is een open standaard van het Open Geospatial Consortium om de cartografische visualisatie voor een Web Map Service (WMS) te maken. Tijdens de workshop SLD in a day leer je om zelf WMS-services vorm te geven vanuit een desktop GIS-pakket of met de GeoServer CSS Module.

Kleurgebruik is een van de thema's.
Iedere kaarttegel een nummertje in de tilecache.

6 juni: Tiling in a day

In de laatste workshop leer je de ins en outs over het maken, beheren en bijhouden van tile caches: dé manier om veelgebruikte en kritische geowebservices aan te bieden. Natuurlijk komen de verschillende protocollen en tiling-schema's aan de orde. Ten slotte: ga je zelf hosten, of toch liever 'in-the-cloud'?

Kosten en inschrijven

De kosten voor de 10-daagse cursus bedragen 2.750,- euro, BTW-vrij. De kosten voor elk van de workshops bedragen 500,- euro, BTW-vrij. Deze bedragen zijn inclusief lesmateriaal, lunches, koffie en thee. Inschrijven kan via het inschrijfformulier van de Geo Academie.

volgende
vorige