MetaSearch plugin voor QGIS

20 feb 2014 Richard Duivenvoorde

Dit nieuwsbericht is een bewerking van het artikel Het Nationaal Georegister bevragen en services laden in QGIS met MetaSearch, dat eerder deze week is gepubliceerd op QGIS.nl.

Deze week hebben Tom Kralidis, Angelos Tzotsos met wat hulp van ondergetekende de MetaSearch Catalogue Client plugin voor QGIS uitgebracht. Met deze plugin kan je de geografische diensten die in het Nationaal Georegister en het Provinciaal Georegister zijn beschreven voortaan gemakkelijk vanuit QGIS vinden en direct in je project gebruiken. Metadata doorzoeken is vanaf nu een peuleschil!

De nieuwe MetaSearch plugin is een update van de CSWclient plugin die door NextGIS is gemaakt. Hiermee biedt QGIS op een gebruiksvriendelijke manier toegang en functionaliteit tot iedere catalogusdienst die is geïmplementeerd volgens de OGC Catalog Service for the Web (CSW) specificatie. Omdat de beschrijvingen ook de hyperlinks naar de geografische diensten bevatten, kan je met de plugin direct de kaarten in QGIS bekijken (bijvoorbeeld als WMS of WMTS) en de brongegevens in je project laden (bijvoorbeeld als WFS of WCS).

In tegenstelling tot de PDOK-services plugin ontsluit de MetaSearch plugin niet alleen de kaartlagen die door de verschillende partners van het overheidsprogramma Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK) worden aangeboden, maar nota bene alle diensten die in het Nationaal Georegister zijn aangemeld. Bovendien kan je zelf andere catalogusdiensten (zoals het Provinciaal Georegister) toevoegen.

Al tijdens de testfase bleek, dat de metadata niet altijd bijgewerkt is, ontbreekt of zelfs verkeerd is. Juist daarom is de MetaSearch plugin zo belangrijk: het maakt het gebruik van metadata en catalogusdiensten gemakkelijker, waardoor beheerders worden aangemoedigd om deze tekortkomingen snel te verhelpen.

Deze MetaSearch plugin is direct beschikbaar via de Plugin Manager in QGIS.

volgende
vorige