PDOK-services plugin 0.5 voor QGIS 2.0

13 nov 2013 Edward Mac Gillavry

Versie 0.5 van de PDOK-services plugin voor de Open Source desktop GIS-applicatie QGIS is vandaag door Richard gelanceerd op de OSGeo.nl-dag 2013 in Delft. Met deze nieuwe versie is niet alleen de ondersteuning van QGIS 2.0 gerealiseerd, maar is ook het aantal beschikbare PDOK-services uitgebreid. De OpenGeoGroep sponsorde de ontwikkeling.

Gebruikers kunnen met deze ene PDOK-services plugin nu meer dan 500 kaartlagen bekijken die door de verschillende partners van het overheidsprogramma Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK) worden aangeboden. Het biedt bovendien één interface voor de vier verschillende typen geografische webservices ( WCS, WMS, WMTS, of WFS), waarmee PDOK deze kaartlagen aanbiedt. Ten slotte biedt deze plugin ook een snelle zoekfunctie. Gebruikers kunnen hiermee het aanbod aan kaartlagen dus binnen QGIS doorzoeken, zonder dat een uitstapje naar de zoekmachine van het Nationaal Georegister (NGR) nodig is.

Deze PDOK-services plugin is beschikbaar via de standaard collectie plugins in QGIS. Laad de plugin door via het menu te kiezen voor Plugins > Manage and Install Plugins. Vul de term pdok in het zoekscherm dat dan verschijnt in om de plugin te vinden. Klik ten slotte op de knop Install plugin, waarna de plugin wordt geïnstaleerd.