Presentatie van Datavisualisaties in Beweging

31 mei 2013 Edward Mac Gillavry

Op vrijdag 24 mei waren Hans Fast en ik aanwezig op het seminar Datavisualisaties in Beweging in Den Haag. Deze dag was voor het tweede jaar op rij georganiseerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met Eugène Tjoa en Bas Broekhuizen. In tegenstelling tot het programma van vorig jaar, dat toen voornamelijk uit presentaties bestond, was de ochtend nu gereserveerd voor allerlei workshops. De deelnemers konden zich daardoor richten op een bepaald aspect van het interactief visualiseren van data.

In de workshop GeoInformatieSystemen: theorie en visualisatie belichtte ik de ins en outs van geografische gegevens en hoe je die kan gebruiken. Nederland kent weliswaar een lange cartografische traditie, die sinds Google Maps voor iedereen binnen handbereik lijkt, maar hoe leg je de regionale statistieken van het CBS eigenlijk over een Google Maps kaart? Via een woud van afkortingen, cartografische projecties en geografische bestandsformaten, heb ik laten zien hoe je ook zonder Google Maps toch een interactieve kaart op basis van open geografische data en services van de overheid op het Web kunt publiceren: met behulp van Open Source software zoals Quantum GIS, OpenLayers en Leaflet.

Omdat de workshop over de JavaScriptbibliotheek D3 die op dezelfde tijd werd gegeven al zo snel vol was, heb ik ook laten zien hoe je D3 kan inzetten voor webcartografie. De demo's uit de presentaties zijn ook online beschikbaar:

De laatste demo is gebaseerd op een eerder voorbeeld van Bart van den Eijnden, dat ik heb aangevuld met een choropleet door gebruik te maken van D3.

Workshop op 25 juni: van data naar kaartje in QGIS

Ben je geïnteresseerd in een dagje hands-on kaarten maken? Samen met de Geo-Academie organiseren we op 25 juni de workshop 'Van data naar kaartje in QGIS'. De workshop wordt gegeven op GeoFort , Nieuwe Steeg 74, Herwijnen. Prijs wordt 100,- euro pp, inclusief koffie/thee, lunch en borrel. Geef je op door even contact met ons op te nemen!

volgende
vorige