Van ministage tot stoomcursus open geo-data

07 jul 2014 Baukje Rienks

Textiel geograaf Baukje Rienks van studio Sabeare maakt geopatronen, onderscheidende dessins en producten op maat met een geografische touch. Met een eendaagse mini-stage kregen we een inspirerend inkijkje in elkaars werkwijzen.

Dit artikel is een bewerking van Stoomcursus open data, dat Baukje publiceerde op Sabeare.com.

Onlangs was ik bezoek bij Webmapper. Ik had wat bijscholing nodig in het verwerken van open geo-data. De hoeveelheid open geo-data neemt almaar toe. Deze bronnen wil ik in mijn werk natuurlijk niet links laten liggen. Ik wil vooral mooie patronen maken en niet per se een programmeur zijn. Maar er is niets frustrerender dan, dat je data niet kan openen, omdat ze met een andere extensie worden verstuurd.

Logo van Sabeare.
Lantaarns in Amersfoort.

Nu zijn er veel tutorials op het Web waar je mee uit de voeten kan. Maar wat is het fijn als je naast een kenner mag zitten, die je langs de obstakels van de programma’s zoals TileMill en QGIS loodst. Thanx Edward Mac Gillavry en Hans Fast voor alle input. Zo leer je toch echt tien keer sneller. De onlangs gepubliceerde lantaarns van Amersfoort poster (op A3-formaat) is het eerste resultaat wat ik dankzij mijn nieuw verworven kennis gemaakt heb.

Hoogtelijnen in Noordoost Groningen.
Ingevulde hoogtelijnen.

Nu stoei ik nog met hoogtelijnenkaarten. Hier zie je een eerste resultaat. het is een stukje Noordoost Groningen. Links zie je de hoogtelijnen, rechts zijn de hoogtelijnen opgevuld. Laat me weten, welke vind je beter?

volgende
vorige