Webmapper Referentiekaart geactualiseerd (juni)

02 jul 2013 Hans Fast

De ruimtelijke inrichting van Nederland verandert voortdurend. Gelukkig wordt er hard gewerkt om de gegevens hierover actueel te houden. Sinds de lancering van de Webmapper Referentiekaart in mei 2013 zijn de verschillende gegevensbronnen bijgewerkt. Naast de dagelijks bijgewerkte gegevens uit OpenStreetMap is ook de TOP10NL in april opnieuw uitgebracht.

Wij hebben de Webmapper Referentiekaart bijgewerkt met deze versie van de TOP10NL uit april, de gemeentenamen op basis van de Wijk- en Buurtkaart 2012 van het CBS en met OpenStreetMap uit april. Wat is er zo in de brongegevens over een periode van een paar maanden veranderd?

Voorbeelden

TOP10NL

In de TOP10NL release van april 2013 is de topografie bijgewerkt in delen van Groningen en Drenthe, op basis van luchtfoto's uit 2011. Zo is het nieuwe natuurgebied Wolfsbarge naast het Zuidlaardermeer, Groningen nu gekarteerd. Dit project waarbij nieuwe water-, moeras- en grasgebieden onstaan is in 2012 geopend. Op de kaart is het nieuwe wateroppervlak in verbinding met het Zuidlaardermeer te zien.

Omgeving Zuidlaardermeer: TOP10NL november 2012.

Natuurgebied Wolfsbarge: TOP10NL april 2013.

Wijk- en Buurtkaart 2012

In 2012 zijn de Noord-Hollandse gemeenten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer opgegaan in de nieuwe gemeente Hollands Kroon.

De voormalige gemeente Wieringermeer

De nieuwe gemeente Hollands Kroon

OpenStreetmap

OpenStreetMap wordt continu bijgewerkt door vrijwilligers. In vergelijking met de vorige versie van de Webmapper Referentiekaart zijn er geen grote veranderingen zichtbaar. Wel zijn op vele plaatsen kleine toevoegingen of correcties gemaakt. Voor een aantal grotere veranderingen zoals de Tweede Coentunnel (A10, Amsterdam) komt er binnenkort een nieuwe update.

De volgende stappen

Inmiddels is er eind juni weer een update van TOP10NL uitgebracht. Doordat we de importprocedure deels automatiseren kunnen we steeds sneller en makkelijker dergelijke updates verwerken tot een nieuwe kaart. Tevens zijn er een aantal elementen op de kaart waarvan we de visualisatie gaan bijwerken. Om sommige aspecten goed te visualiseren zijn soms wat ingewikkelde trucjes nodig. We zullen binnenkort een aantal blogposts schrijven waarin we deze stappen belichten.

volgende
vorige