Open, oude, online kaarten

Vrijdag 25 september 2015 presenteert Edward Mac Gillavry het project “Kolerekaart” op het seminar Open historische web cartografie: de kaart van de Amsterdamse cholera-epidemie uit 1866 komt met Open Source software opnieuw tot leven.

Cholerakaart 1866 Amsterdam

OSGeo.nl

Historische kaarten maken een grote opmars op het Web. Op het seminar, georganiseerd door OSGeo.nl, de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), wordt ingegaan op de mogelijkheden die Open Source Geo-ICT en open standaarden bieden om historische kaarten te georefereren en op het Web te ontsluiten. Aan de hand van enkele projecten sprekende projecten worden deze mogelijkheden toegelicht.

Kolerekaart

Volgend jaar is het 150 geleden, dat er een cholera-epidemie in Amsterdam heerste. Geneesheer dr. J. Teixeira de Mattos maakte nota bene zèlf de kaart bij het rapport van de Cholera-commissie en presenteerde hierop het wekelijkse verloop van het aantal sterfgevallen. Met behulp van Open Source software brengt Webmapper de 19e eeuwse kaart tot leven door een combinatie van webcartografie en datavisualisatie. In het project Kolerekaart komen verschillende technieken zoals het georefereren van historische kaarten, het geocoderen van historische plaatsaanduidingen en het maken van een historiserende vormgeving samen.

contact

Meer weten? Bel of mail ons gerust!

Webmapper is gevestigd in
De Klompenfabriek:

Weerdsingel Westzijde 33a

3513 BC Utrecht

info@webmapper.net

+31 (0) 30 227 01 16