Ondergrondse geheimen worden zichtbaar

Het team datajournalisten van het succesvolle Vpro-programma Nederland van Boven bereidt een nieuwe serie voor: Onzichtbaar Nederland. Afgelopen dinsdag waren Frédérik Ruys, Tim Tensen en Bob Veldkamp bij Webmapper op bezoek om samen ideeën te genereren voor de animaties in de verschillende afleveringen en om te spitten in alle geografische data, waaronder een set kaarten van de Nederlandse mijnen.

Frédérik, Bob en Tim

Hoofdgrondplan Wilhelminamijn 162-253 mv Oost 1:2500

Anders dan Ruhrgebied

In het Ruhrgebied zijn de oude mijnbouwgebieden tegenwoordig hippe plekken, zoals Zeche Zollverein. De Nederlandse mijnen zijn echter volkomen onzichtbaar geworden: volledig gesloten en door de stijgende grondwaterspiegel niet te bezoeken. Voor de redactie is dit precies een thema om weer zichtbaar te maken in een van de afleveringen van het nieuwe programma!

Data-mining met mijnkaarten

De harde schijf met bijna 400 Gb aan gegeorefeerde mijnkaarten uit meerdere jaren en van de verschillende dieptes die het Staatstoezicht op de Mijnen beschikbaar heeft gesteld aan de Vpro zorgde voor veel inspiratie: in 3D reconstrueren om virtueel te dwalen door het ondergrondse gangenstelsel! Maar aan de andere kant zorgde de hoeveelheid voor de nodige hoofdbrekens. Het is teveel en te groot om zomaar in een GIS-programma te openen.

Dekkingsgebieden geladen in CartoDB

Screenshot animatie kaartbladen.

Oplossing

Om een indruk te krijgen van dit stukje geschiedenis zijn we met het Open Source programma Geospatial Data Abstraction Library (GDAL) aan de slag gegaan om in eerste instantie het dekkingsgebied (de zogenaamde bounding boxes) van al deze mijnkaarten op de kaart te tonen. Zo krijgen we snel overzicht of de set mijnkaarten volledig is, welke kaarten overlappen en welke kaarten je het beste voor iedere mijn kan gebruiken. Frédérik maakte hiervan ten slotte een korte animatie.

contact

Meer weten? Bel of mail ons gerust!

Webmapper is gevestigd in
De Klompenfabriek:

Weerdsingel Westzijde 33a

3513 BC Utrecht

info@webmapper.net

+31 (0) 30 227 01 16